aRgaNdir
argan d'AGADIR
Argan Nedir?
Sayfaları köşesinden çevirin
ARGAN
Argania Spinosa
Atlas Okyanusu'nun Afrika kıyılarındaki, Atlas Dağları eteklerinde, Dünya'da sadece Fas'ın güneybatı bölgesi Agadir'de yetişen ağaç.
UNESCO Tarafından koruma altına alınmış bu ağacın meyvesinden üretilen Argan Yağı Fas'ın SIVI ALTINI olarak adlandırılır.
ARGAN YAĞI HİKAYESİ
Dünyada sadece Fas'ın güneybatısında yetişen argan ağaçlarının iri yeşil zeytin büyüklüğündeki meyvelerinden argan yağı denilen, yemeklerde ve kozmetikte kullanılan bir yağ elde edilir.
Zeytin ağaçlarına benzer bu ağaçlar Fas'ın bu bölgesinde görülen neredeyse tek ağaç türüdür.
Yağ, bu meyvelerin sert çekirdeklerinin içindeki bademe benzer iç kısmından elde edilir.
Çekirdekler kadınlar tarafından tek tek elle kırılır. İç kısım yemeklik argan yagi icin kavrulur. Kozmetikte kullanan yağlarda kavurma işlemi yapılmaz. Sonra taş eldeğirmeninde öğütülür. Elde edilen koyu hamur kıvamındaki argan su ile karıştırılıp yağı çıkartılır. Posa da hayvan yemi olmak üzere kurutulur.
1 litre Argan Yağı elde etmek için neredeyse 2 günlük bir çalışma gerekir.
Eczacılıkta, mutfakta ve kozmetik ürünlerinde kullanılan Argan Yağını Berberiler afrodizyak olarak adlandırır.
Ağaçlar bölgede bol olan keçi sürüleri tarafından sevilerek yenir. Hatta pek çok keçinin yapraklarını yemek için ağaçlar üzerinde olduğunu da görmek mümkündür. Argan, yapraklarını yiyen keçilerin gübresi ile çok daha verimli olur.
Çok uzun işlemler gerektirdiği için üretimi azalan, hatta tamamen durma noktasına gelen bu yağ şimdi yeni oluşturulan kadın kooperatifleri tarafından tekrardan üretilmeye başlanmıştır.
Dünya'da satılan en değerli bitkisel yağlardan biri Argan Yağıdır.
Bu yağın içerisinde bolca E vitamini, Omega 6, antioksidanlar bulunur.
Emilimi oldukça yüksektir ve krem gibi kullanılabilir.
Cildi besler ve yaşlanmayı önler (anti aging).
Birkaç kullanımdan sonra bile cildinizdeki gelişimi kesinlikle farkedersiniz.
ARGAN YAĞI İÇERİĞİ
44% Oleic acid
30% Alpha-linolenic acid
12% Palmitic acid
6% Stearidonic acid
5% Linoleic acid
3% Myristic acid
Dünyaca ünlü Argan Yağı Tanıtım sitesidir.